Thema van “de Slach troch Akkrum” is “duurzaam”

 

Het is weer zover, we zijn begonnen met de voorbereidingen voor de nieuwe kunstwandelroute “de Slach troch Akkrum” (editie 2023-2024).

Deze keer doen we dat in samenwerking met de energiecoöperatie “Duurzaam Akkrum en Nes” (DAN) en het thema voor deze keer is dan ook “duurzaam”. Een actueel onderwerp.

 

Waar gaat het met de aarde naar toe? Het lijkt erop dat er grenzen bereikt of zelfs overschreden zijn. Dagelijks wordt de wereld  geconfronteerd met de natuurwetten die overtreden zijn en die zich tegen de mensheid keren. Ook in Nederland en Fryslân merken we de negatieve gevolgen. We worden ons steeds bewuster van het feit dat het niet langer moet gaan om economische belangen, maar dat ecologische wetten, wetten die de natuur stelt, gevolgd zullen moeten worden.

 

Duurzaam is daarin een belangrijk begrip.

 

Duurzaam, wat is dat dan?

Is dat iets dat de overheid moet doen of het bedrijfsleven of …… of kunnen we (ik dus) daar zelf juist heel veel in betekenen. En wat is dan dat duurzaam voor mij of voor ons? Hoe ziet dat eruit? Is dat dat kledingstuk dat afgedragen is en misschien zelfs versteld, is dat de kringloopwinkel, is dat die groene weide waar we langs fietsen? Of is die juist te groen en is meer kleur juist duurzaam? Is duurzaam die biologische groente die je eet, of misschien die windmolen die daar op het IJsselmeer staat te draaien, of is duurzaam het zonder licht genieten van de duisternis? Is een elektrische auto duurzaam, en een deelauto dan?

Is Fryslân duurzaam en Akkrum misschien? Is geluk duurzaam….

 

Je kunt er boeken over vol schrijven of je kunt er uiting aan geven met kwast, potlood, fototoestel of anderszins en dat heet dan kunst. Iets dat je doet denken aan een duurzame wereld en daar gaat het deze kunstroute om.

 

Wij nodigen iedereen uit die schildert, tekent, fotografeert of een andere vorm van beeldende kunst beoefent om deel te nemen aan de invulling van onze inmiddels traditionele Akkrumer keunstkuier.

Je kunt je opgeven voor deelname bij Bert Wedman (wedmansmink@kpnmail.nl).

Doe dat liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk 15 januari 2023.

Let wel, dit betreft alleen het opgeven als deelnemer. Het inzenden van een foto van jouw kunstwerk komt pas later. Daarover krijg je na half januari bericht.

Het gaat dan om het inzenden van één kunstwerk.

Een deskundige beoordelingscommissie zal een keuze maken welke kunstwerken in aanmerking komen voor plaatsing in de route.

Laat je daardoor echter niet afschrikken. De meesten van ons zijn amateurs en het gaat om het plezier dat je beleeft aan je hobby. Als dat tot uiting komt in je werk en het voldoet aan het thema, dan ben je al een heel eind.

Kinderen zijn ook van harte welkom om een tekening of iets dergelijks in te sturen.

Wie weet komt je kunstwerk in het dorp op een groot doek te hangen zodat iedereen het kan zien!

 

Duurzaam aan “de Slach” dus en maak er wat moois van!

 

 

De werkgroep “de Slach troch Akkrum”

Foto Akkrumnet nov 2022 Foto Akkrumnet nov 2022